Veelgestelde vragen
Door organisaties
Door organisaties
Hoe ziet de route van de stage eruit?
Hoe ziet de route van de stage eruit?
Wat is een Maatschappelijke Stage (MaS)?
De maatschappelijke stage (MaS) houdt in dat jongeren in het voortgezet onderwijs vrijwilligerswerk doen als onderdeel van hun schoolcarrière. Op deze manier leren ze hun directe omgeving op een andere manier kennen en leveren een actieve bijdrage aan de samenleving. Een vorm van leren waarbij je kennis maakt met vrijwilligerswerk.
---
Kan een maatschappelijke stage overal plaats vinden?
De Maatschappelijke stage wordt uitgevoerd binnen een vrijwilligersorganisatie, een professionele non-profitorganisatie of een maatschappelijke activiteit van burgers. Stages bij organisaties of bedrijven met een winstoogmerk zijn niet toegestaan, tenzij ze een maatschappelijke activiteit aanbieden zonder commercieel doel.
---
Hoe oud zijn Maatschappelijke stagiairs?
De maatschappelijke stage wordt over het algemeen gedaan in schooljaar 3 of 4. Scholen mogen hier zelf invulling aan geven. Over het algemeen zijn leerlingen tussen de 14 en 17 jaar oud.
---
Wat kan ik verwachten van een MaS’er?
Een maatschappelijke stagiair kun je zien als helpende handen. De één is assertiever dan de ander. Een MaS’er is altijd ter ondersteuning en dient altijd begeleidt te worden door een volwassene. Dit mag ook een vrijwilliger zijn. De leerling richt zich op een activiteit of klus die normaal zou zijn blijven liggen. Bijvoorbeeld omdat er te weinig vrijwilligers of medewerkers voor zijn. Het is niet de bedoeling dat de leerling als goedkope arbeidskracht wordt gebruikt.
---
Hoe plaats ik een vacature?
Via je organisatiepagina kun je een stage vacature plaatsen. Klik hiervoor links in het menu op ‘Stages’ en daarna op ‘Stage toevoegen’. In deze handleiding vind je meer uitleg over het plaatsen van de vacature. Tip: Wist je dat je ook foto’s en filmpjes kan toevoegen aan de vacature? Dat kan via de icoontjes bovenaan het invulveld van de uitgebreide omschrijving.
---
Wat is het verschil tussen een reguliere stage en een projectweek?
Tijdens de reguliere stage mogen leerlingen het hele schooljaar, buiten schooltijd, hun uren maken. Bijvoorbeeld ’s avonds, in het weekend of tijdens een vakantie. Tijdens de projectweken zijn leerlingen een aantal dagen vrij van school om stage te lopen.
---
Hoeveel uur moeten de leerlingen stage lopen?
De leerlingen in Apeldoorn lopen 15 uur stage. Dit mag ook meer zijn en hoeft ook niet verplicht bij dezelfde organisatie.
---
Nemen de leerlingen zelf contact op na het aanvragen van een vacature?
Zodra de leerling een stage heeft aangevraagd, ontvang je hiervan bericht. Je kunt vervolgens vanuit de organisatie een bericht sturen naar de leerling om een afspraak te maken. Zijn de afspraken gemaakt en is het contract getekend? Dan kun je de status van de aanvraag veranderen in ‘match’.
---
Wanneer mogen de leerlingen starten met de Maatschappelijke Stage?
Het is belangrijk dat het contract van school getekend is. De leerling neemt deze zelf mee naar het kennismakingsgesprek. Je kunt het lege contract ook downloaden via de website (link volgt).
---
Hoe zit het met verzekeringen?
In principe is de leerling verzekerd via de school. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat er een contract is. Blijft de leerling als vrijwilliger verbonden aan de organisatie na de stage? Dan geldt de verzekering van de organisatie of de vrijwilligersverzekering van de gemeente.
---
Hoe kunnen we de stage beoordelen?
Aan het eind van de stage geeft de leerling via de website door hoeveel uur er gemaakt is. De contactpersoon ontvangt hiervan een melding en beoordeelt de ingevulde uren. Na goedkeuring is de stage afgerond.